Slide el festival

Aquest 2020 està sent com una peli. Aquelles pelis on el guió et porta per terrenys que no esperaves explorar, que et fa sentir emoció, por, vertigen, empatía, indignació… no parlem de les que t’ajuden a dormir la migdiada o de les que simplement et distreuen una estona,  sinó de les que t’activen i després t’acompanyen uns dies i unes nits i omplen converses infinites…

 

Així ens estem sentint nosaltres, l’equip organitzador del Tectònic. durant els mesos de disseny i preparació del festival, com els personatges d’una història on les rutines, les zones de confort i els terrenys coneguts han saltat pels aires i on l’únic que podem fer és reinventar-nos.

 

I així també us volem explicar que és el tectònic, com un guió de pel·lícula, una pel·lícula feta única i exclusivament per vosaltres. 

EL GUIÓ DEL FESTIVAL

Una nit freda de març els equips organitzadors de 9 festivals de cinema social es plantegen l’edició 2020.

 

El confinament va arribar sense avisar, i veient com s’allargava més de l’esperat, cadascú des de casa seva, vam començar a pensar si seria possible continuar amb els nostres projectes, si havíem de cancel·lar o si ens podíem adaptar a les circumstàncies que s’anaven dibuixant, a poc a poc, amb el transcurs dels dies.

 

Curiosament, des de l’aïllament personal de totes nosaltres, vam coincidir en sentir que aquesta era una situació compartida, que l’única manera de poder construir una alternativa viable en un temps molt limitat era la col·lectiva. Ens havíem de donar suport entre els festivals de cinema social de petit i mitjà format, i així poder reformular els nostres projectes i sumar-los per fer del 2020 un any especial per totes nosaltres i pels nostres públics. Vosaltres.

Decidim agrupar-nos al voltant d’un mateix nom i unes mateixes dates, i durant aquests dies sumar els nostres recursos, esforços, experiències, sensibilitats i discursos per generar un espai de reivindicació, de sensibilització, d’activisme i de lluita sempre al voltant del cinema.

I així és com neix el Tectònic. Amb reunions de Jitsi als vespres després de les jornades de teletreball, amb cares noves i fortes complicitats, amb aprenentatges per davant i amb molta feina per fer.

 

Us donem la benvinguda i desitgem que us retrobeu amb festivals ja coneguts i en pugueu descobrir de nous.

Una pandèmia colpeja el planeta. els governants s’acusen els uns als altres.
Les veïnes i els veïns s’organitzen per fer-hi front.

 

 

 La pandèmia de la COVID 19 és el context d’aquesta iniciativa. Una situació absolutament desconeguda i desconcertant per totes nosaltres que ens ha fet viure i sentir coses noves, inèdites i profundes. El confinament ens ha separat i ens ha unit. Ens ha mostrat vulnerables i ens ha fet fortes. Ens ha fet capaces de fer possible l’impossible.

Com a festivals de cinema integrants del Tectònic, la pandèmia ens ha afectat en dues dimensions, en la forma i en el fons.

 

En la forma: Com a iniciatives culturals, hem vist com l’embat del confinament i el posterior distanciament colpejava la cultura, un món ja de per sí precari i, que veia la seva activitat completament aturada i sense perspectives clares de reactivació.

El sector del cinema hem viscut l’aturada amb molta preocupació, com si es tractés de l’estocada final, però no ho serà, cal repensar i enfortir el sector per aconseguir fer-lo més resilient.

  

En el fons: La pandèmia ha mostrat amb molta claredat i contundència les vulnerabilitats del sistema. El canvi que reclamem des dels nostres festivals s’ha mostrat més urgent que mai. La defensa de la salut pública, dels drets humans i la pau, el respecte a la diversitat, la lluita contra les desigualtats, la lluita contra el canvi climàtic, la necessitat de debats profunds que no simplifiquin la realitat, posar les cures al lloc central que ocupen a les nostres vides i reconèixer que les dones suporten de manera molt majoritària i desequilibrada la responsabilitat en el manteniment de la vida a les nostres societats. Hem vist que el més important és la vida. Protegir la vida de les persones no vol dir més càmeres de vigilància, més tancs ni més fronteres, sinó més hospitals i més escoles, més habitatge assequible, més serveis públics i, sobretot, més igualtat.

  

El Tectònic està aquí per, a través del cinema, fer que les ones pel canvi es propaguin el més lluny possible.

Els Festivals de cinema social de Catalunya s’organitzen. El Tectònic tira endavant.

 

 

El Tectònic és possible gràcies a la riquesa de l’ecosistema de festivals de cinema transformador al nostre país. La suma de tota aquesta energia, determinació i experiència vol esdevenir una proposta contundent capaç de fer-se un lloc enmig d’una agenda cultural molt atapeïda. Apostem clarament per sumar i per no competir en temps difícils per a tothom.

Us proposem una programació col·lectiva de llargmetratges de crítica social i d’activitats paral·leles dissenyades per alimentar el debat i construir discurs crític. Explicar la realitat des d’una diversitat de mirades, sensibilitzades totes elles, ens sembla un exercici necessari.

Es tracta d’una iniciativa en línia a prova de confinaments. Un format que ens permet reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat. La diversitat dels festivals integrants del Tectònic es veurà reflectida en la programació que us convidem a explorar.

 

Pel·lícules de crítica social per remoure consciències i generar pensaments. Activitats paral·leles que volen ser espais de reflexió més necessaris que mai en aquest convuls 2020.

Comptem amb vosaltres per seguir avançant cap a un món que, ara sí, ha de ser millor.

som